سطحهای مختلف، بومهای متفاوت نقاشی ما

قصه رنگها از نگاه تو خواندنیتر میشود. وقتی قلموها، کاردکها، رنگها و پالت را در دنیایت اضافه میکنی، همه چیز جذابتر است. جهان در دستانت معنای جدیدی یافته و تو را با رویاهای ناشناخته پیوند میدهد.
شاید فکر کنی خطهای بالا ترسیم یک دنیای ادبی بیمعناست، اما نقاشی واقعیتی برگرفته از همین تعاریف است. نقاشی، فقط مونالیزا، شب پرستاره، جیغ یا دختری با گوشواره مروارید نیست؛ نقاشی از سی و دو هزارسال پیش ابزاری برای سخن گفتن بوده و هست. نقاشی، همان تصور پرندههاست که ذهن داوینچی را پرورش داد و او را واداشت تا قلم به دست بگیرد.
نقاش کیست؟
اولین تصوری که با شنیدن نام نقاش در ذهنت نقش میبندد چیست؟ یک سه پایه با بومی روی آن، میزی پر از ابزارِ بهم ریخته و فردی که با لباس کارِ رنگی مقابل طرحش ایستاده و قلمی به دست دارد.
حالا اجازه بده تصورت را خراب کنم! نقاشی فقط به روی بوم، مقوا یا کاغذ محدود نمیشود! شاید تعجب کنی اگر بدانی بیشتر نقاشیهای مشهور بر روی دیوارهای کلیسا نقش شدهاند. شام آخرِ لئوناردو داوینچی، آفرینش آدم و واپسین داوریِ میکل آنژ، همگی از این دسته هستند. همچنین نقاشهای بسیاری از دوره باستان، طرحهای خود را روی سنگ، چوب، سفال و … حک میکردند. نقاشی روی سطوح مختلف فرصتی برای افزایش خلاقیت توست پس از این فرصت استفاده کن و هم از نقاشی لذت ببر و هم خلاقیتت را پرورش بده.
نقاشی، آرامشی است که دستانت به تو هدیه میکنند.
خوشحالم که توانستم برایت تصویر جدیدی از نقاش بودن، رسم کنم. حالا میتوانی یک نقاش را در حال رنگی کردن یک تکه چوب یا طرح زدن بر روی سنگ کوچکی تصور کنی. شک نکن که وسایل کهنه اطرافت، با هر جنسی که هستند، از نو شدن استقبال میکنند!
بعد از تمام اینها ما قرار است به تو بگوییم که چگونه روی سطوح مختلف نقاشی بکشی. نقاشی روی سطوح مختلف قواعدی دارد. بیا تا آنها را باهم مرور کنیم.
مراحل نقاشی روی سطوح مختلف
طراحی
ترکیب رنگ
زیرساز
نقاشی روی سنگ
نقاشی روی سفال
نقاشی روی چوب
طراحی
نقاشی روی هر سطحی به پیش زمینههایی نیازمند است. یکی از این پیش زمینههای حیاتی، طراحی است. با آن که بعضی از هنرمندان برای اجرای تکنیکهای نقاشی، طرح را با استفاده از کاربن یا راههای دیگر روی سطح مورد نظر خود پیاده میکنند، اما دانش طراحی از اهمیت بالایی برخوردار است. طراحی، دید فرد را تقویت میکند و به او این امکان را میدهد که بیدغدغه رنگ بزند. شخصی که با طراحی آشناست، دیگر بیم آن را ندارد که طرح اولیهاش پاک شود یا جایی از آن را اصلاح کند.

ترکیب رنگ
کار با رنگ، نیازمند مهارت ترکیب رنگ است. برای رسیدن به این مهارت، باید با تناژ رنگی آشنا بود. همچنین آشنایی با رنگهای اصلی و مکمل نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در این میان تجربه به عنوان یک عامل تأثیرگذار، کمک میکند تا نقاش با سرعت و دقت بیشتری به نتیجه دلخواه خود دست یابد. بنابراین فراموش نکن که برای مهارت در این زمینه، تمرین زیاد و آگاهانه بسیار مهم است.
نکتهای که بعضی از آن غافلاند چگونگی انجام ترکیب رنگ است. برای ترکیب رنگها، ابتدا باید رنگهای موجود را بالای پالت خود بچینی. سپس با کاردک به میزان لازم از هر رنگی که تمایل به ترکیب آن داری، برداشته و در نقطه دیگری از پالت بگذاری. بهتر است اول طیف روشن را گذاشته و طیف تیره را آرام آرام اضافه کنی. برای ترکیب رنگها نیز از کاردک استفاده کن. سعی کن از تمام سطح کاردک برای مخلوط کردن رنگ کمک بگیری. کاردک کمک میکند تا در مصرف رنگ بیشتر صرفه جویی کنی و رنگها هم بهتر باهم مخلوط شوند.
زیرساز
نقاشیها از زمانهای قدیم، برای ماندگاری طولانی، نیازمند زیرساز مناسب بودند. زیرسازها بسته به سطحهای مختلف و جنس ابزار مورد استفاده، تفاوت دارند.

نقاشی روی سطوح مختلف:
نقاشی روی سطوح مختلف علاوه بر پرورش مهارت نقاشی به پرورش بهتر و بیشتر خلاقیت نیز کمک میکند.
نقاشی روی سنگ
سنگهای صاف و صیقلی برای این سبک بسیار مناسباند. اگر میخواهی یک کار بیعیب و نقص روی سنگ پیاده کنی، بهتر است ابتدا سطح آن را با ترکیب چسب چوب، پورد مل و کمی آب بپوشانی. بعد از خشک شدن این ترکیب، سطح سنگ را سنباده بزن و سپس طرح دلخواهت را با مداد روی آن پیاده کن. کشیدن طرح اولیه با مداد به تو کمک میکند تا ادامه کار را با دقت بیشتری انجام دهی. سپس با ماژیک، گواش و یا اکلریک میتوانی آن را رنگ بزنی.
نقاشی روی سفال
کوزه، گلدان، بشقاب، تخم مرغ و یا هر سطح سفالی که داری را رو به رویت بگذار و با سنباده نرم ، سطح آن را یکدست کن. بعد اسفنجی خیس روی آن بکش و اجازه بده تا خشک شود. برای ترک نخوردنِ کار، ماندگاری و جلوه بیشتر رنگها، بهتر است زیرساز مناسبی برای سفال تدارک ببینی. این زیرساز میتواند با استفاده از رنگ یا چسب چوب رقیق شده با آب به دست آید. اگر چسب چوب را به عنوان زیرساز انتخاب میکنی، حواست باشد با یک قلمو، آن را به خوبی روی سطح سفالی پخش کنی و بعد از خشک شدن، آن را دوباره با سنباده صاف کنی.
مرحله انتقال طرح بازهم بهتر است با مداد انجام گیرد. اما اگر طرحی ذهنی در نظر داری، باید آن را ابتدا روی کاغذ پیاده کنی. برای رنگ کردن طرح، از رنگهای حلال آب استفاده کن و برای تثبیت رنگ بهتر است از اسپریهای مخصوص، روغن جلا یا کریستال استفاده کنی.
نقاشی روی چوب
نقاشی روی چوب یا تختههای چوبی پر از ریسک و زیبایی است. یادت باشد بسته به نوع چوبی که داری باید رنگ مورد استفاده خود را انتخاب کنی. بعضی از انواع چوب به رنگهای حلال در آب واکنش خوبی نشان نمیدهند. بهترین رنگ برای نقاشی روی چوب، رنگ روغن است. اگر میخواهی بافت چوب را در نقاشی خود حفظ کنی نیازی به سنباده زدن سطح چوب نیست. برای پاک کردن رنگی که از قبل روی سطح چوب مانده میتوانی از تینر یا الکل کمک بگیری. در آخر هم برای تثبیت رنگ روی چوب میتوانی از اسپریهای تثبیت رنگ استفاده کنی.

یادت باشد استفاده از قلموهای کوچک، دقت کار را در نقاشی بالا میبرد.
امیدوارم در متن بالا اطلاعات خوبی درباره نقاشی روی انواع سطوح کسب کرده باشی. فکر کنم فهمیدی که چگونه از وسایل اطرافت به عنوان بوم استفاده کنی. برای مهارت و اطلاعات بیشتر، دوره نقاشی روی سطوحِ سایت خلاق شو را از دست نده. در این دوره، آموزش نقاشی روی سنگ، آموزش نقاشی روی سفال، آموزش نقاشی روی چوب و آموزش نقاشی روی تخته آماده شده تا به تو در مسیر یادگیری مهارتهای بیشتر کمک کند.
اصلاً شاید سطحهای دیگر با جنسهای جدید منتظر تو باشند که کشفشان کنی و با قلمو و رنگت به سراغشان بروی! خلاق باش و خلاقیتهای جدیدت را با ما به اشتراک بگذار.
پاسخها