کودک خلاق پرورش دهیم.

خلاقیت یکی از عوامل بسیار مهمی است که برای پیشرفت و موفقیت، باید به آن توجه داشت. از این رو پرورش خلاقیت کودکان توسط والدین و مربیان اهمیت ویژهایی دارد. زیرا خلاقیت باعث افزایش توانایی کشف و خلق راههای نو و خلاقانه در هنگام برخورد با مشکلات میشود و تفکر خلاق، موفقیت، تمرکز و اعتماد به نفس را نیز افزایش میدهد.
اگرعلاقهمند به حوزه خلاقیت کودکان هستید و یا دغدغه پرورش خلاقیت کودک در سنین مختلف را دارید، حتما این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
آیا محیط مهد کودک در پرورش خلاقیت کودکان تاثیرگذار است؟
مهد کودک یکی از مکانهای بسیار مهمی است که در تقویت یا تضعیف جنبههای مختلف روحی جسمی و ذهنی کودکان میتواند موثر باشد. میتوان با ایجاد محیطی غنی که ایمن باشد، فضای تفکر، خیال پردازی و کنجکاوی کودکان را فراهم کرد، و با فراهم کردن بازیهای مناسب برای کودکان، خلاقیت کودکان در مهد کودک را پرورش داد.
مربی خوب، نهال خلاقیت کودکان را پرورش میدهند.
خلاقیت کودکان پیش دبستانی
در این سن خلاقیت کودکان به اوج میرسد. لذا بازیها و فعالیتهای خلاقانه برای تقویت آن بسیار مهم است. برای مثال میتوان با دادن وسایل دور ریختنی، از کودک بخواهیم یک کار درستی درست کند. یا یک نقاشی با سلیقه و قوهی تخیل خود بکشد.
خلاقیت کودکان دبستانی
کودکان قبل از ورود به مدرسه ذهن منعطف و خلاقی دارند اما پس از آن، به دلیل آموزش و ارزشیابی نامناسب و قوانین سخت مدارس، کم کم خلاقیت در کودکان تضعیف میشود. بنابراین یکی از دغدغههای والدین و مربیان در این سن باید افزایش خلاقیت کودک باشد. بازی و فعالیتهای هنری از جمله کارهای موثر و لذت بخشی هستند که میتوان از آنها برای تربیت کودک خلاق استفاده کرد. برج هانوی، نقاشی روی سطوح، ساخت زیورآلات، چوب بستنی، خمیربازی و… از فعالیتهایی هستند که برای کودکان در طول دوره اول دبستان مناسب هستند.
در دوره دوم دبستان با توجه به افزایش سطح توانمندی کودکان، از دورههای بافتنی، دوختنی، جعبه سازی، اوریگامی، سفالگری و… میتوان برای افزایش خلاقیت کودکان کمک گرفت.
در ادامه به طور مثال فعالیتهای خلاقانهایی برای کلاس اولیها طراحی شده است.
طراحی این فعالیتها ساده اما بسیار مهم است.
کودک خلاق کلاس اولی:
برای پرورش خلاقیت کودکان کلاس اول میتوانید پس از آموزش اعداد، از آنها بخواهید هر عدد را در برگه بنویسند و آن را به یک شکل تبدیل کنند. مثلا عدد1 را به شکل یک خانه تبدیل کنند.
به تعداد حروف الفبا کارت درست کنید. روی هر کارت یک حرف بنویسید. سپس بین دانش آموزان پخش کنید و از آنها بخواهید با این حروف درهم ریخته کلمه بسازند.
از آنها بخواهید با هر یک از حروف الفبا یک کار دستی درست کنند.

خلاقیت کودکان در خانه
کودکان بیشتر وقت خود را در خانه میگذرانند و با تعطیل شدن مدارس و مهدهای کودک به دلیل شیوع ویروس کرونا، باید توجه ویژهایی به پرورش خلاقیت کودکان در خانه و توسط والدین کرد. یکی از کاردستیهای جالبی که میتوان در خانه با وسایل ساده انجام داد، عروسک دوزی است. عروسک دوزی مهارتهای حرکتی، جسمی و ذهنی کودکان و حافظهی آنها را تقویت میکند. خمیر بازی یکی دیگر از کارهایی است که میتوان برای سرگرم کردن کودکان در خانه و افزایش خلاقیت آنان در نظر گرفت. این بازی باعث تقویت ماهیچههای کودکان، تقویت بیان احساسات کودکان، افزایش اعتماد به نفس و کاهش استرس میشود.
روشهای پرورش کودک خلاق:
از کودک سوالاتی بپرسید که او را به تفکر وامیدارد
جلوی کنجکاوی کودک را نگیرید
کودک را مجبور به انجام کار خاصی با میل و علاقهی خودتان نکنید
الگویی به بچهها برای نقاشی کشیدن ارائه ندهید و از آنها بخواهیم از ذهن و قوهی تخیل خودشان برای نقاشی کشیدن استفاده کنند
داستانی برای او بخوانید و از او بخواهید داستان را ادامه دهد
کودکان را از شکست نترسانید و به او انگیزه بدهید
در ادامه به چند فعالیت ساده اشاره میکنیم که به رشد خلاقیت کودکان کمک میکند.
خلاقیت خوشمزه
با ماکارانی هم میتوان خلاقیت کودکان را پرورش داد! رشتههای ماکارانی یا انواع اشکال ماکارانی را به کودک بدهید و از او بخواهید با آن کار دستی جالبی درست کند. میتوانید در کنار ماکارانی وسایل دیگری هم به او بدهید. سازه ماکارانی فعالیت جالبی است که برای دوره اول متوسطه به بعد میتواند مفید باشد. این سازه برای خلاقیت، تمرکز و مهارتهای اجتماعی از جمله تقویت کارگروهی در آنها مفید است.

خلاقیت کودکانه با چوب بستنی
یکی از روشهای ساده و کمهزینه برای افزایش خلاقیت کودکان و بزرگسالان، درست کردن کاردستی با وسایل دورریختنی است. چوب بستنی یکی از این وسایل است که با آن میتوانید وسایل تزئینی، وسایل کاربردی مثل زیر لیوانی، اسباب بازیهای ساده مثل منجنیق و… درست کنید.
خلاقیت کودکانه با کاغذ رنگی
کاردستی را با وسایل مختلفی مانند چوب بستنی، نمد، کاغذ رنگی و… میتوان انجام داد که یکی از سادهترین و کم هزینهترین آنها، کاغذ رنگی است. کاردستی با کاغذ رنگی علاوه بر جذابیتی که برای کودکان دارد، مهارتهای دستی و خلاقیت آنها را نیز پرورش میدهد. با استفاده از کاغذ رنگی میتوان شکلهای مختلفی مانند انواع حیوانات، سبد، وسایل تزئینی و… درست کرد.
خلاقیت کودکانه برای شب یلدا
مناسبتهای مختلف مانند نوروز و شب یلدا فرصت خوبی برای انجام کارهای خلاقانه است. میتوانید در کنار کودکتان با وسایلی مانند پارچههای نمدی یا مقوا، انار و هندوانه درست کنید و از آن برای تزئین سفره استفاده کنید.

با توجه به اینکه خلاقیت ذاتی نیست و میتوان آن را پرورش داد، لازم است حتما معلمان مدارس و والدین برای افزایش خلاقیت کودکان، روشهایی مانند ساخت کاردستی، استفاده از اسباب بازیهای مناسب و… را بکار گیرند و کودک خلاق رشد دهند و به دنبال این باشند که خلاقیت کودک تضعیف نشود تا در بزرگسالی نیز مانند کودکی خلاق بماند.
پاسخها