هوش IQ

سه گانه هوش
قسمت اول: ضریب هوشی یا IQ
ایکیو نوعی امتیاز استاندارد است که جایگاه فرد را در گروه سنی خودش نشان میدهد. IQمخفف ( Intelligence Quotient) به معنای بهره هوشی است.
هوش چیست؟
هوش یکی از تواناییهای ذهنی است و در بردارنده قابلیتهای متنوعی همچون استدلال، برنامهریزی، حل مسئله، تفکر انتزاعی، استفاده از زبان، و یادگیری میباشد.
IQ چیست؟ (بهره هوشی)
ضریب هوشی ، معیاری برای سنجش توانایی شما در استدلال و حل مشکلات است. این اساساً نشان میدهد که شما در یک آزمون خاص در مقایسه با سایر افراد در گروه سنی خود چه عملکردی داشته اید. آزمونهای هوش متفاوتی وجود دارد، اما میانگین ضریب هوشی در بسیاری از آزمونها نمرهی 100 است.
نمره در این آزمون ها با در نظر گرفتن سن اصلی و سن ذهنی محاسبه میشود. مثلا اگر نمره فرد ۱۰ سالهای ۱۲۰ شود سن ذهنی او ۱۲ اندازهگیری میشود، این یعنی اینکه آن فرد باهوشتر از افراد میانگین یا نرمال هم سن و سال خود است.
ضریب هوشی بالا ضامن خوشبختی ما است؟
در حالی که ضریب هوشی میتواند پیشبینی کنندهی مواردی مانند موفقیت تحصیلی باشد، کارشناسان هشدار میدهند که لزوماً ضامن موفقیت در زندگی نیست. گاهی اوقات افرادی با بهره هوشی بسیار بالا در زندگی چندان خوب عمل نمیکنند ، در حالی که افرادی با بهره هوشی متوسط ممکن است رشد بسیار خوبی در زندگی داشته باشند.
نکته مهم این است که برخی از روانشناسان معتقدند بهره هوشی بالا شاید بتواند به تنهایی عاملی برای خوشبختی باشد، اما متغیرهای دیگری در زندگی، مانند محیط رشد و میزان رشد شخصیتی فرد و مواردی از این دست ممکن است باعث شوند فرد نتواند احساس خوشبختی داشته باشد.
همانطور که داشتن ضریب هوشی بالا موفقیت را تضمین نمیکند ، داشتن ضریب هوشی متوسط یا پایین ضامن شکست یا عقب ماندگی نیست. عوامل دیگر مانند سختکوشی ، انعطافپذیری، پشتکار و … قطعات مهم پازل موفقیت هستند.
اصلا آیا بهره هوشی مهم است؟
بیشتر افراد غیرمتخصص فکر میکنند که بهره هوشی بالا کمک زیادی به موفق شدن فرد در زندگی میکند اما روانشناسان معتقدند آی کیو مشخص میکند که فرد چرا و در چه موقعیت خاصی بهتر عمل میکند. برای مثال ممکن است شخصی با بهره هوشی بالا در زمینه فکر کردن انتزاعی در زمینه علم یا مهندسی یا هنر موفق عمل کند.
به طور کلی هر دانشآموزی فارغ از اینکه چقدر باهوش است توانایی یادگیری همه چیز را دارد؛ تست IQ میتواند به معلم ها برای تشخیص اینکه دانشآموز مورد نظر در چه زمینههایی به آموزشهای بیشتر نیاز دارد کمک کند.
اما نکتهی مهم این است که کسب موفقیت خارقالعاده افراد با ضریب هوشی بالا به موقعیتهای خاص دیگری مانند به وجود آمدن فرصت، توانایی فکر کردن منظم، بلندپروازی، تلاش، پشتکار و … بستگی دارد. بهره هوشی و به طور کلی تاثیرگذار است اما نه در حدی که عامه مردم فکر میکنند.
نتیجهگیری
خبر خوب این است که با هر بهره هوشی اگر تواناییهای خود را بشناسید و باور کنید، با هدایت آنها در مسیر مناسب، تلاش هوشمندانه و درگیر شدن در مسیر موفقیتی که خودتان تعریف خاصی از آن دارید میتوانید دستاوردهای زیادی کسب کنید.
پاسخها